torsdag 3 juli 2014

Alla har sina tips och trix för att fånga Öringen.


Plötsligt ligger den där ..din livs Öring ...din största fisk hittills, hur gjorde du och vart högg den, och på vad ?

Alla vatten är olika och ger olika förutsättningar, strömmar, forsar och lugna sel . Älvar och sjöar samt bäckar . visst har vi alla provat de flesta vatten i jakten på stora fångster . Lika förvånad och full av beundran blir man när det kliver upp en mörkryggad, 2.5 kilos öring ur en mindre bäckfåra eller plaskar upp vatten en meter framför dig när du har vattnet till knäna . Överallt står de, och på de mest oförutsägbara ställena .
Nu finns det ju alltid nån självutnämnd Fiskeproffs som menar att han vet exakt vart fisken står . Förvisso, i strömnackar, i lugn-vatten bakom stora stenar osv osv ...det vet vi alla redan . Men håll med om att du nästan skitit i vadarna när den tagit flugan eller draget och du inte har varit beredd, då du stått i andra tankar och kanske väntat på att draget eller flugan ska drifta till ett utvalt ställe .
Överrasknings effekten är minst lika stor som glädjen när du har din Öring i tryggt förvar en bit upp på stranden . Känslan av att överlistat naturen, lurat en stor öring som säkert många före dig har sett vaka med ljudliga plaskanden i strömfåran . känslan är belöningen för den dyra bilresan, den tunga ryggsäcksvandringen, de kalla benen när du stått utvadad länge och framförallt de kostsamma inköpen av all utrustning ...eller .
Lyckan och känslan anser jag blir större om man inte gått så långt, inte köpt all sköns utrustning utan förlitar sig på några flugor eller nåt favoritdrag .
Jag har, som de flesta vet vid det här laget, en stor förkärlek till Rogerdraget - gulfärgat med små svarta prickar . det draget har givit mig många och stora Öringar ..dag som natt ..-Men man ska ju ha svarta drag när det är mörkt ute : tänker nog de flesta nu . -Ja det är möjligt att det är så, men jag fiskar med samma drag och samma färg oavsett dag och natt, och Öringen kommer .
En god vän ( Perman ), sa en gång till mig att det inte är färgen utan presentationen som avgör om fisken blir intresserad eller inte . När det gäller flugor är det nog viktigt med färgval mm, men just vid haspelfiske i strömmande vatten verkar han ha rätt .
Jag gjorde ett expriment för någon dag sedan då jag och en kamrat vandrade från Golfbanan i Duved och upp till västra sidan av Lövstanacken ( en promenad jag rekomenderar om ni vill nå djuphålor längs älven ) . Jag kastade jag upp mot strömmen och lät sen strömmen trycka ner draget mot botten, samtidigt som jag vevade ryckvis och relativt snabbt, gäller att hitta farten i strömmen, och då satt det fisk på varannat kast . Om jag däremot kastade nedströms och kämpade med invevningen mot strömmen så uteblev nästan nappet.
Vanligtvis kastar jag lite uppströms,  men mest rakt över strömfåran mot andra sidan, vevar in sakta och ryckvis i början så draget får sjunka medans det samtidigt visar hela sin färgade och prickiga sida nedströms i strömfåran, efter en stund när strömmen tagit tag i fiskedraget så slutar jag veva, jag bara knycker lite med spötoppen så draget nickar upp och ner ...när så draget har hamnat rakt ner i strömriktningen så börjar jag sakta veva in den, men så fort jag märker att strömmen lyfter draget mot ytan så stannar jag och låter det sjunka . Ett drag som simmar uppåt, framåt och sedan dalar ner igen inbjuder till hugg .
Några har återkommande frågat mig hur jag hanterar fiskedraget och invevningen, detta är mitt sätt ..rätt eller fel, det får nån annan avgöra ...jag vet bara att jag tar mycket fisk på denna variant . Nån sa att jag får draget att likna halvdåligt/skadat byte som inte utgör nån större kamp för den hungriga fisken . Möjligt, men fisken hugger ju ibland med munnen och magen full med mat . Hungrig är de inte alltid, men nyfiken på presentationen är de ..och om nån smårycker med en sylvass Trekrok framför dig när du sticker näsan i blöt så lovar jag att även du skulle ha ett dansande Rogerdrag krokat i näsan, vare sig du var hungrig eller inte .
Alla har sina tips och trix ..jag har inte många men kan dela med mig av några .
-Leta brytvatten, strömkanten mellan stilla vatten och strömmande ...fisken står i det lugna och bevakar det som passerar i det strömmande .
-kasta bakom stora stenar i de lugna selen, där kan finnas vilande fisk .
-kasta uppströms och försök träffa fåran där strömmen är som djupast, oftast mitt på en raksträcka och efter ytterkanterna i en sväng ..strömmen är ofta starkast på ytan och lugnare en bit ner i vattnet, kommer du igenom ytströmmen så når du ofta fisken .
- variera hastighet, det finns många växlar på invevningen ..har du strömmen ifrån dig så veva sakta sakta, draget dansar och simmar även i stillstående för då gör strömmen jobbet .
-veva fort som sat** medströms, stanna till och knyck till lätt uppåt med spötoppen..fortsätt veva .då eliminerar du risken att sätta den i botten . samt får jagande Öringen efter ditt drag, och som ofta hugger vid vevstoppet/rycket .
-Öringen är betydligt snabbare än du tror, både att upptäcka och att simma ikapp en liten spinnare eller ett drag, så våga veva ordentligt snabbt ..glöm inte att stanna upp ibland ..hugget kommer ofta när fisken blir överrumplad av ett stillastående drag mellan ögonen och hugger då instinktivt .
- I strömfåran tar det ofta i bakkant på grunden eller vid stora stenar ..köp några extra favoritdrag så du vågar chansa längs botten, och har råd att mista ett eller två innan du hittat djupet .
-Glöm inte att Öringen är revirsittare, har du tagit en större öring på ett ställe så brukar det vara lönlöst att fiska i samma håla . Flytta dig en bit därifrån, första kasten på nästa ställe är de mest framgångsrika .
Jag anser inte detta vara rätt fiskepraxis men det är mitt sätt, och så länge jag kommer hem med fina fångster så fortsätter jag nog på samma sätt . Har ni något annat sätt som ni vill dela med er av så skriv en kommentar, alla kan läsa och begrunda samt ta med sig på nästa fiskekväll .
De fyra senaste gångerna som jag varit ute och fiskat så har jag lyckats pricka in rejäla insektskläckningar, och det är så häftigt att se hur mycket fisk som det finns i vattnet då det börjar vaka överallt .
I förrgår (2/7) så var det den värsta kläckningen som jag sett, värmen kom och det plaskade av vak över hela Åresjön . Igår kväll re med kläckning och det blåste , men så var det mindre av kläckning men Öringen tog på¨rogerdraget hela kvällen .
Glöm inte att njuta av väder, vind och utsikten samt god mat , stå gärna i strömmen och håll handen på ytan medans du blundar ..jag bara älskar den känslan ..allt handlar inte om att få fisk, även om det är en adrenalinkick . Jag brukar ha rejält med mackor, rökt kött och kaffe när jag fiskar .  ..det är lätt att man glömmer bort att dricka och äta, men man måste fylla på depåerna emellanåt så man orkar vandringen hemmåt igen .
Det var mina tips, med anledning av alla frågor på mobilen ...;)
PS- Se till att Sambon är lite mer bortskämd än vanligt under sommarfisket . Köp choklad, blommor och hyr snyftfilmer till henne . Lyssna intresserat på alla inredningsideer med positiv inställning, och beröm hennes entusiasm över hemmet . På så sätt får du vara ute och fiska mitt i natten varje kväll utan att behöva smyga ut genom altandörren .

1 kommentar:

  1. Fy sjutton vad jag blir avundsjuk på fisken, har inte kommit mig för att ge mig å fiska än men det ska bli. Vackra bilder på fisk och omgivning iallafall/Carina.

    SvaraRadera