lördag 12 juli 2014

Flugfiske, Kajakpaddling och Tv-inspelning .

12 Juli, 30 grader varmt och blå himmel . Vem vill jobba då ? Gäller att ta vara på lediga stunderna.
Jag fick äntligen avlösning på jobbet efter flera veckors ensamarbete då andra lyst med sin frånvaro .
Dagen spenderades paddlande på glittrande vatten med endast vattnets fräsande mot Everest-kajaken när den gled fram i Åresjön . Stillhet, tystnad och lugn och ro, kroppen började hitta rytmen och efter en stund klev jag i land uppströms i Tegefors . Axlarna och ryggen mår bra av en riktig genomkörare emellanåt .
Helt klart blir det en sväng till senare i veckan, vädret håller nog i sig nån dag till .

Min Fiskekompis Offe, lyckades övertala mig att vifta med flugspö häromkvällen . Jag gick till slut med på det, trots lite avigt inställd som jag är till denna form av fiske, men ack så lurad jag varit . Med en Streamer Caddie knuten på 0,18 tafs så började således viftandet nere längs Tegefors strandkant .
Knappt hade flugan landat på ytan fråns första hugget kom, samtidigt plaskade det rejäl då Offe tog en fin Öring på liknande fluga . Timmen mellan 01,00 till 02,00 denna sommarnatt fortsatte sen med konstanta hugg och avkrokningar av de fisk som var mindre, de större och fetare tog vi upp .
Grenklykan var nu full med Öring och vi avbröt fisket lite motvilligt för denna gång, men dagen efter skulle vi ju bägge jobba . Vi satte oss vid strandkanten och började rensa dem, de var rejält feta över ryggsidan samt röda i köttet . Det tog en stund att rensa dem, med då hade man i alla fall avklarat det innan man ska smyga in hemma i stugan på morgonkvisten, och det är bara att "påsa" dem och lägga i frysen till kommande middagar .
Med X-antal strängar på min lyra så fick jag även möjlighet att guida Martin m följe på deras programserie-inspelning häromkvällen . Martin har tidigare varit Tv-profil i "När och fjärran" mellan -95 och -98 . Då reste han runt i hela världen och fick med sig ett rejält bagage av erfarent att njuta av i framtiden .
Idag håller han på med "Gone Camping" som är en liknande Tv-serie, ett upplevelsebaserat program där han testar allt mellan himmel och jord . De har med sig kameror, objektiv, reflektorer och ljussättningsutrustning som skulle få den mest luttrade att backa . Även en mindre radiostyrd helikopter följde med på resan, den hovrade över området och filmade, och den gjorde idoga överflygningar som påminde om närgångna myggor . Jag hade som uppgift I kväll att visa platser, rodda med kaffekokning, bära utrustning och serva dem medans de fick filma Offe som agerade lugnt och behärskat, som om han inte gjort annat i livet än varit Tv-kändis.
Men nån fisk lyckades de inte kroka trots omtagningar, objektivbyte och vinkelförbättringar. Så jag hastade iväg längs strandkanten med mitt fiskespö och gula Rogerdraget på, kastade ut i strömfåran och lyckades på tredje kastet att kroka en koloss till Öring . Öringen plaskade och levde rövare i vattnet så inspelningen lite längre nedströms kom av sig,  "Ursäkta ,,Faan ..Sorry ..fiskjävel ..men hysch, tyst då ...men faan" sa jag högt medans kameran sakta svängde uppströms och så blev man med på film då . Förbaskat! Var inte riktigt min tanke, men okej då . Jag tar en öl och sätter mig i gräset istället, så de får filma i fred .
Jag vet ju att det finns stor Öring här, men tänkte inte på vilket oväsen det skulle bli om det.

Efter Kameramannens många "stop"och "börja om", eller "kan du vända dig mot ljuset istället", så blev det äntligen dags för kaffe . Jag hade naturligtvis eldat upp, kokat på vattnet, brett smörgåsar med Pepparrotsvisp och skivat rökt Renbog på, så allt var klart för en stunds vila . Jag såg på Offe att han var lite trött nu, söndertjatad och utfrågad, samtidigt som Öringen vakade kring honom och han inte ville annat än att få fiska i fred .
Men samtidigt så uppskattar han en god smörgås samt lite nykokat kaffe så han log lite snett mot mig, när han gick upp mot vindskyddet
samtidigt som han pustade ut . Han satte sig vid kaffe kannan och skulle precis hälla i lite kaffepulver när en bekant röst hördes från buskarna, "Stop, kan du vända dig hitåt och gör om det där igen ?".
Efter flera försök att få pulvret ner i kaffekannan, och eventuellt få en sipp av det nykokta kaffet så vart de äntligen färdiga . Under tystnad, med blicken ut över vattenytan satt Offe och tuggade förstrött på sin macka, tog en klunk av kaffet och suckade tungt . Jag vet att han hellre suttit här alldeles själv, smygit ut på näset och kastat med en fluga och bara känt avkopplingen, lugnet och njutit av tystnaden . Men jag var stolt över honom, för han skötte sig proffesionellt, nu var vi bara här för att filma . Snart var ju vi klara och skulle gå tillbaka till bilen igen . Sen kunde vi vinka av Tvteamet och tacka för oss, och kanske hinna fiska lite för oss själva också.

Vi pratade lite om allt vi varit med om i livet, lärde känna dem lite bättre och insåg att vi hade det ganska bra här hemma I Jämtland . Vi slipper ju resa och har upplevelsen runt knuten varje dag . Snart började vi så packa ihop allt, och såg oss omkring efter kamermannen, men han var borta, tydligen hade han redan börjat gå upp mot bilen så vi tog följe . Jag frågade Offe hur han kände sig och om det gått bra. "Jodå, det är lugnt, det är ju bara det här att man ska prata om sig själv och så där som är svårt, och sen alla de här jäkla omtagningarna ..jag höll på bryta ihop på slutet" sa han med trötthet i rösten . Ja klockan närmade sig snart midnatt och det skulle bli skönt att komma hem nu .
Nu var det inte så långt kvar upp till bilen, Fullmånen följde oss från blå himmel och en bäver simmade tyst uppströms. Handöl är en magisk plats, går inte att säga det för mycket. Vi gick genom skogen längs åkanten, när det prasslade till i en buske, Kameramannen skymtades bakom grönskan och en röst ljöd.."Jättebra, jättebra ..men kan ni gå tillbaka en bit och sen titta lite mer hitåt nästa gång ni passerar ? "
Helvete, jag vågade inte längre möta Offes blick, jag bara fortsatte att gå upp till bilen så snabbt jag kunde, ibland är det skönt att bara vara packåsna vid såna här tillfällen . Programmet klipps ihop under hösten och sands till våren 2015.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar