tisdag 17 juni 2014

Fjällväder, Rätt kläder och huggvillig Öring

2014-06-17
Trött i axlarna, ont i fötterna och omkullkastad dygnsrytm ...Jodå sommarfisket har börjat :)
Knappt hade sommaren börjat innan min fyrhjulsdrivna Terrano blev ett välkänt inslag i trakterna kring Handöl och Enafors . Flera kvällar och nätter har redan avlöpt med fiskespö, kaffe och regnkläder vid de Öringstäta vattnen nedanför Storsnasen och Bunnerfjällen . Vattennivå har sjunkit till rätt nivå och man kommer lätt åt alla vadställen samt strandremsor . Handölan flyter fram, lika ljusblå och vidunderligt djup, mellan vita sandbankar och gömmer åter stor Öring . Regn och vattentäta kläder ett måste här uppe, vädret skiftar så fort men blir behagligt att genomleva i rätt kläder, torr och varm.
Vindskyddet med sitt fina täta tak är ett välkommet inslag mellan vindbyar och regnstormar, lika fort som oväder dyker upp så mojnar det och solen tittar fram ..likaså huggvillig Öring . Vaken kommer lika oväntat och samstämmigt varje gång, plötsligt inser man hur mycket fisk som döljer sig i djupet och strömmarna .
Bakom min rygg sprakar en liten eld av björkved, min fiskekompis sitter i gräset och pillar i flugasken ...
-Hmm Streamer kanske?.. hör jag honom fråga sig själv .
"Kör streamer du", tänker jag, samma visa varje år Streamer VS Roger ...båda funkar lika bra, båda ger hugg och utdelning men för flugfiskaren finns bara flugasken och för mig finns bara rogerdragen .
Just ikväll skulle det visa sig vara ett val till flugfiskarens fördel .
Mellan 22,00 - 01,00 blev det mest småfisk, de släpptes tillbaka för att växa på sig lite, men en fet Öring fick tacka för sig och grillades senare på galler över glöden .
vinden låg på och vi valde att göra förflyttning ner till Enaforsholm istället, väl på plats så hugg en fin Öring på streamern ....inget på rogerdraget ...flugfiskarkompisen smög längre upp i strömmen och snart sträcktes fluglinan bestämt på sig ...den fladdrade lite medans Öringen kämpade och fick till slut ge upp .
Vägdes in på 1,3 kg av nöjd fiskare och kvällen var över för denna gång ...kallt och blåsigt men fisk finns för den tålmodige . Det skall sägas att till mitt försvar så lirkade jag upp en 1,4 kgs öring på rogerdrag bara nån dag innan i Handölans vatten . Men den kryper dock i skuggan på mitt finaste minne av storöringen som valde mitt drag för något år sedan, den fisken fick mig att bli helt förälskad i Handöl, och det var då jag även bestämde mig för att alltid använda stummlina,,direktknuten i dragöglan utan lekare samt med en dimension som är anpassad för betydligt större fångst . Öringen som fångades häromdagen, rakt utanför vindskyddet, kämpade in i det sista, sprattlade och bjöd på riktig kamp .
när den väl var strandad så visade det sig vara en glupsk varelse ...ur munnen välde det småfisk, Elritsor, som sprattlande studsade ner i vattnet igen . dessa stim av småfisk drar upp intresset för stor Öringen längs strandkanterna och den jagar vilt efter dem .

Ibland är det alldeles stilla och inte ett krus på ytan, man spanar över ytan för att se ett tecken som avslöjar en rörelse eller ett vak .
Oftast är det bäverns ivriga simmande och plaskande som övertar ditt focus och när man är helt oförberedd så kommer det där påslaget som nästan får dig att ta ett steg framåt för att inte tappa balansen .

Samtidigt som linan sträcks och spötoppen börjar böja ner sig i en djup bugning så kommer Öringen upp mot ytan, först ryggfenan sen några knyck med huvudet i ett försök att skaka av sig draget, draget sitter dock oftast stadigt med tre krokar i käften, och man känner styrkan och energin i fiskens kamp .
Man står där med ett spänt leende och koncentrationen är på topp, håller linan sträckt och anstränger sig för att sakta ta in fisken ...man vill ju inte tappa en sån här knul inte :)
Den dagen som jag drog upp min rekord-öring och senare kunde hänga i takbjälken på vindskyddet glömmer jag aldrig, men den har satt ribban för mina förhoppningar om större fångst .

Men just ikväll gläds jag med mitt fiskefölje, alltid så roligt när någon får stor fångst och som följt med ända hit på mina övertygande berättelser om stora Öringar, som dessutom visa sig innehålla verkliga dimensioner .
Övrig tid har jag lagt på att röja fram fiskestigar åt föreningarna i Åredalen, många omkullfallna träd har legat kors och tvärs efter stormen som drog fram i början på året .
Gevsjöströmmen är rensad och erbjuder fin vandring ända ner till röda-stugan vid djuphöljan, Tegeforsen har fått både norra och södra stranden rensad på tätvuxen sly och har nu öppnare vyer ut mot strömmen samt erbjuder nu mer ställen att fiska ifrån .
Duvedsälven har även den blivit rensad på omkullblåsta träd, vindskyddet nedanför Karolinermonumentet var så nära att krossas av en gigantisk gran men klarade sig, granen ligger nu uppkapad i fina vedstorlekar och kommer nog räcka denna samt nästa sommar .

För er som väljer att fiska längs Duvedsälven i år så har lite ändringar gjorts, om man parkerar vid Karolinermonumentet så går man fortsättningsvis till vänster om kullen och nerför teatertrappan som har fått ett fint trappräcke att hålla sig i . På den högra sidan är det idag privat tomt och passering över denne undanbedes bestämt .
Stigen längs Duvedsälven bjuder på många fina fiskeplatser och många höljer och hålor som ger fin utdelning, stigen är rolig att gå ända nerifrån Duved, varför en vandring längs denne är att rekomendera för gammal som ung .

Visst har jag hunnit med även båtfiske på Ånnsjön med min ga: Soldatkollega ...vacker dag med vakande fisk ..ny båt och allt var perfekt ..dock inget hugg den dagen .

Arbetskollega från Holiday club avnjöt en fisketur till de mer kända vattnen även han . I Handölan visade jag på gediget napp ..den som vilar mot stubben lite högre upp på sidan ..I Enaforsholm slog han mig senare med råge..tre kast och tre Öringar ..man kan bara le och njuta av även hans fiskelycka denna kväll  .


Om nån vecka så drar den årliga Multisports tävlingen igång igen, ÅEC 2014, många har anmält sitt intresse och om jag minns rätt så är de uppe i 640 - 650 st i dagsläget .
Tävlingen startar med kajak nedanför Tännforsen och går vi Lövstaströmmen, Duvedsälven och Tegeforsen ut i Åresjön där man angör Årestrand vid holiday club, innan man springer uppför Åreskutan och ner på baksidan mot Huså, där väntar sedan en ansträngande klättring tillbaka över fjället via Fröå och Björnenområdet med mountainbikes. målgången sker mitt på Åretorg inför vilt skrikande och påhejande publik . Arrangemanget växer för varje år och är mycket populärt för såväl motionärer som eliter .
Se den otroligt välgjorda och mytomspunna filmen här ..Länk till förra årets tävling ..

2 kommentarer:

  1. Kul att höra ifrån dig igen!

    SvaraRadera
  2. Tack Yngve, ska försöka uppdatera lite oftare nu ...blir ju fiskeäventyr varje kväll numera :)

    SvaraRadera