söndag 11 november 2012

Spöfiskad Öring från iskanten .


11:e november... Duvedsälven, en plusgradig söndagsmorgon med blåst och regn, så fiske är kanske inte det första man kommer att tänka på . Jag är mest inställd på isfiske och ser fram emot nästa gång det borras hål i nån närbelägen sjö . Isfisket kom dock av sig lika fort som det började ...hann vara iväg en gång denna vecka...det var en lång promenad till liten tjärn ..  långt ut i fjällvärlden...promenaden i sig var ett äventyr bara det ....som gav en ynklig liten Öring den gången .

Idag plockade jag istället fram mitt sommarspö och rotade i draglådan efter ett blått knosasdrag, tänkte mest att det spelade inte så stor roll idag vad jag valde . Jag skulle helst suttit på en is med ett pimpelspö och en burk maggot . Nu visade det sig att älven sjunkit undan rejält och älvbotten låg blottad långt ut mot mittfåran när jag kom fram .
Det blåste ganska rejält och den tunna klara isen vid kanten låg och knakade i vågorna .
Jag valde ett ställe där det inte är så djupt överhuvudtaget, skulle iskanten gå sönder så blev bara stövelskaftet lite blött . Knosasdraget flög snart iväg i vinden och landade mellan två vågtoppar, invevningen skedde lugnt och jag lät draget sjunka så mycket jag vågade utan att fastna i bottnen . Här finns ganska mycket sjögräs mitt i strömfårorna,  man får ofta med sig ett knippe in .
Ganska direkt kändes ett välbekant ryck i linan och spötoppen böjde sig, men sen blev det inget mer ..
-Hmm, kanske bara sjögräs då . Tänkte jag .
Jag vevade in lite snabbare för att rensa krokarna och kunna kasta ut igen, men då började det rycka och streta emot i linan . Det satt faktiskt en hyfsad Öring på, och alla tre krokarna hade han svalt dessutom . Den gled fint upp på isflaket där jag stod . Jag krokade av och sparade den, funderade ett tag om jag skulle nöja mig med den och åka hem, men jag hade ju nyss kommit hit . Jag bestämde mig för att testa en stund till ....kastade ut mot mitten av fåran ...ungefär på samma ställe som sist ...vevade sakta även denna gång och ..visst, en Öring till som högg på det enda drag jag hade med mig . Den var visserligen mindre men fullt godkänd för ugnen där hemma . det var plusgrader i luften men fingrarna började redan domna och näsan var kall . Jag rensade ur dagens fångst och begav mig, lika överraskad som belåten, hemåt igen .

Ugnen på 175 C, mycket smör i ugnsformen, salt och citron ...in i ugnen, vänta tills man lätt kan dra av ryggfenan eller lätta på fiskens skinn ...då är det klart . Gårdagens kokta potatisar fick åka in i samma ugnsvärme efter ett tag, i med en klick smör ...jisses vad det går undan när man är hungrig, och gott luktar det . Våran lilla pudel låg framför spisen och följde noga vad som var på gång . Min Sambo äter ju som sagt inte fisk, så det blev till att komplettera med stekt falukorv för henne . Konstigt att man inte kan älska fisk ? Ju enklare man tillagar detta och desto mindre attrijaljer man kompletterar denna rätt med,  desto mer smakar det . Smör ska det vara, riktigt smör, det tillför mesta delen av smaken ...gärna lite för mycket smör, så man kan ösa över fisken när den ligger på tallriken...Mmmmmm !! Väl på bordet så dukar jag fram kniv och gaffel, men det blir mest att man äter och pillar upp det bara med knäckebröd . En lämplig Öl ur husets gömma gör sig också passande för stunden . Ännu en dag går av stapeln i Duved, denna lilla Fjällresort nedanför Hamrebackens fot och vid Älvens kant .

Tack återigen Duvedsälven för att du levererar, och är så oförutsägbar som fiskevatten, men det blir sällan en besvikelse vart och när man än provar . Därav min respekt !!
 
 
 1 kommentar: