lördag 1 september 2012

Sista natten i Handöl och Hjortron .


Handöl, denna mystiska och vackra plats . Där Handölans vatten forsar och ringlar sig ner från Storulvån genom byn, under byvägen och förbi Karolinesoldaternas minnesgrav, vidare ut i Enan där de med gemensam kraft pressar sig ut i Ånnsjöns fiskerika vatten . Från denna sjö smyger sig sedan groteskt stora Öringar uppströms och kanske, kanske lyckas man kroka nån av dom .
Handölan har, med sitt turkosfärgade och kristallklara vatten, skänkt mången förväntansfull Fiskare både lycka och förtret i jakten på deras livs fångst, och alla har de förvånats över dess nyckfullhet .
Här har jag tagit mina största Öringar och här har jag tillägnad större delen av min fiskande tid .

Ibland har det varit ett vakande eldorado som gjort att man tappat uppfattningen om tid och rymd, och resulterat i att man har kommit hem långt mycket senare på natten än vad man lovat, ibland med en orörd fikapackning som glömts bort under fisket, och då med lågt blodsocker på skakiga ben .
Vissa kvällar har man fått nöja sig med siluetten av magnifika fjällsidor, vindens viskande i skogsnåren, Helikopter-akrobatik och Bäverns simmande upp och ner längs strömmen .
En eld har dock alltid sprakat och knastrat framför vindskyddet, den har värmt maten eller lurat in tankarna i långa dagdrömmar . Elden som tidigare brunnit i en tvåbent kamin, har numera funnit en plats på marken med några ringplacerade stenar omkring sig . Vindskyddet som nu även har ett fungerande tak,( Jippi )  har varit skydd för både regn, vind och ibland en alltför stark sol .
Här har man fikat, sovit, frusit, svettats, skrattat och svurit . Oavsett väder så har man varit här .
Jag har delat spänningen med olika fiskarkompisar, både dagar, kvällar och nätter på denna plats .

Att få avsluta sommarens sista fiskedag innan lekperioden här i Handöl, kändes alltså som ett mycket lätt val .
En Timråbo och hans kamrat hade också tagit sig tid att åka hit upp igen, de brukar återkomma hit varje sommar och har varit här flera gånger tidigare . De har även börjat läsa min blogg, maila mig och ibland ringa eller smsa mig, bara för att få dela sin glädje och lycka över denna plats, eller den goda fiskelyckan . Det uppskattas !!
Nu var de oxå här i Handöl och kvällen blev ett efterlängtat möte, nu har vi fått ett ansikte på varandra och inte blev det sämre av att de lyckats landa en 2 kgs Öring innan vi kom, den hängde på vindskyddet och blänkte i månskenet . Jag och min granne, som hängt med, stannade kvar och provade fiskelyckan medans de andra började vandra hela vägen hem mot sin stuga ...
Deras bil blev kvar nere vid parkeringen till dagen efter ..måste ha nåt med luften här uppe att göra ;)
Framåt midnatt gav vi upp, Grannen hade bara haft ett hugg på flugan, men inget napp .
Jag fick ingen fisk heller, men däremot en rejäl portion fullmån-scenario som kikade fram bakom några mörka molnstrimmor och reflekterades i spegelblank vattenyta . Elden falnade sakta och dog .
Kvällen kändes riktigt magisk, och det var med vördnad vi sakta vandrade hemåt längs ett vatten jag hyser stor kärlek och tacksamhet till . Tack Handölan för denna gång, vi ses igen nästa sommar

Hjortronplockningen i år har varit en ren fröjd, bär finns det i massor på fjällmyrarna, vilken resulterar i att stora orörda stråk på de högre höjderna ännu lyser orange och riskerar frysa kvar .       Det finns så det räcker och blir över, men det som känns tragiskt är att så mycket fina bär komma gå till spillo då man inte hinner plocka allt . Frysen är fylld till bristningsgränsen och Sambon muttrar om det ibland, borde nog skaffa frysbox snart .
Imorgon tar jag med mig en god vän på årets sista kraftsamling för hjortronplockning, arbetskamrater i Östersund har beställt några kilon och då får man ju tjäna slant när efterfrågan finnes ..
 
 
 
 
 
 
 
 
..och resultatet på våran sista dag, detta är det gemensamma bärfyndet, helt makalöst :)
 
 
 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar